Sektörün zirvesi mermer için toplandı

Sektörün zirvesi mermer için toplandı

Volvo İş Makinaları’nın Türkiye distribütörü olan Ascendum Makina, mermer ve doğal taş sektörünün Türkiye için önemi, ekonomiye katkısı ve Volvo’nun sektördeki varlığını online olarak düzenlenen Ascendum Mermer Zirvesi’nde değerlendirdi. Ascendum Makina COO’su Tolga Polat ve Ascendum Makina Pazarlama Müdürü Serhan Özkan’ın birlikte yürüttüğü etkinlik sektör temsilcilerini ve basın mensuplarını bir araya getirirken, Türkiye Madenciler Birliği Başkanı Ali Emiroğlu ve İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Aydın Dinçer de videolu mesajları ile etkinliğe katıldı. Özellikle büyük iş makineleri ile üretimin artırılarak ihracattan elde edilen payın da yükseltilebileceğinin vurgulandığı etkinlikte yapılan mini yarışma ile de katılımcılar sürpriz ödüllerin sahibi oldu.

 

4 binden fazla Volvo mermer ocaklarında
Volvo İş Makinaları ile ürün geliştirmeden hizmet sunmaya kadar her aşamada mermer sektörü için özel planlar yaptıklarını söyleyen Ascendum Makina Türkiye COO’su Tolga Polat, “Mermer ocakları, günümüzde üretim alanında iş makinelerinin çalışabileceği en ağır çalışma koşullarını sahip. Doğayla mücadele gerektiren zorlu arazi şartlarında çalışacak makinelerin dayanıklı, seri, güvenilir, uzun ömürlü ve düşük yakıt sarfiyatına sahip olması en önemli kriterlerdir” dedi. Volvo’nun tüm bu özellikleri bünyesinde barındıran makineler ürettiğine değinen Tolga Polat, mermer ocaklarında çalışan 4 binin üzerindeki Volvo iş makinesinin, bunun en somut göstergesi olduğunu söyledi.

Daha fazla ihracat için daha büyük makine
Türkiye’de mermer ve doğal taş ocaklarının makine tercihlerinde bir değişim yaşandığına değinen Tolga Polat, özellikle ihracat pazarından daha fazla pay elde etmek isteyen mermer ocaklarının daha büyük iş makineleri ile çalışmayı tercih ettiğini vurguladı. İhracata dayalı bu değişim sonucunda Volvo L350H lastikli yükleyici ve Volvo EC750E paletli ekskavatör modellerinin ocaklarda daha sık görev almaya başladığına dikkat çeken Polat şunları söyledi: “Volvo L350H dar alanlardaki yüksek manevra kabiliyeti, yüksek güç ve düşük yakıt tüketimli yeni nesil 16 litrelik Volvo motor ile ocaklardaki üretkenliği üst seviyeye çıkarıyor. EC750E de yine 16 litrelik Volvo motoru ve sınıfının en güçlü makinesi olması ile mermer ocaklarında büyük yıkımları kolay hale getiriyor.”

Pandemide makinelerimiz durmadı”
Pandemi dönemi, tüm sektörleri olduğu gibi mermer ve doğal taş sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Buna rağmen sektörün özellikle ihracat noktasında çıkış yolunu kısa sürede bulması, toparlanma sürecini hızlandırdı. Bunun sonucunda sektör aktörlerinin iş makinesi alımını ve satış sonrası faaliyetlerine verdiği önceliği artırdığına değinen Polat, “Özellikle zamana karşı yarışan mermer ve doğal taş sektörü başta olmak üzere, tüm sektörlerin aralıksız çalışabilmesi için yedek parça temini noktasında yeni anlaşmalara imza attık. Bu sayede de müşterilerin üretim süreçlerinde herhangi bir aksama yaşanmadı” dedi.

 

Kalifiye insan gücü için çalışıyoruz”
Volvo İş Makinaları’nın teknolojisini operatörlere en iyi ve en doğru şekilde anlatmak için de çalışmalar yaptıklarını söyleyen Polat, bu anlamda uzman ekipleriyle birlikte gerek sahada gerekse de bayi ve şubelerinde yaptıkları operatör eğitimleriyle sektörün kalifiyeli, makineyi tanıyan ve yeni teknolojiye aşina operatör ihtiyacını karşılamaya çalıştıklarını ifade etti.

 

Yeşil bir dünya için doğal taş
Ascendum Mermer Zirvesi’ne videolu mesaj ile katılan İstanbul Maden İhracatçılar Birliği Başkanı Aydın Dinçer ise yayınladığı mesajda: ''Pandemi döneminde ithalat ihracat durduğunda, kendi üretimini yapmanın ne kadar önemli olduğuna şahit olduk'' dedi. Doğal taş kullanımının, karbon salınımının düşük olması nedeniyle yeşil bir dünya için önemli olduğunu belirten Aydın Dinçer, iş makineleri hakkında da düşüncelerini dile getirip, iş makinelerinin servis ağlarının çok hızlı olması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye Madenciler Birliği Başkanı Ali Emiroğlu ise bugün dünya genelinde üretimi ve ticareti yapılan 90 çeşit maden mineralinden 60 çeşidinin Türkiye'de üretildiğini vurgulayarak, Türkiye'nin maden sektöründeki ihracatının yıllık 5 milyar dolar olduğunu söyledi.