Mermer işleme fabrikalarından taş işleme fabrikalarına giden yolun neresindeyiz?

Mermer işleme fabrikalarından taş işleme fabrikalarına giden yolun neresindeyiz?

Önümüzdeki yıllarda doğal taş işleme konusunda çok radikal değişimler olmaya aday bir süreçteyiz!

Özellikle multiwire katrakların gelişimi bu sürecin lokomotifi olacak. Zira volümlü üretimin anahtarı Multiwire katrak olacak. Multiwire katrak bugün özellikle granit fabrikalarının vazgeçilmezi olmuş durumda. Mermerde ise çalışmalar devam ediyor. Pedrini SPA'nın Umman'da bir fabrika da üç mermer üretimi yapılan multiwire katrağı bulunuyor. Diğer İtalyan firmalarının da multiwire mermer katrağı üretimi için çalışmalar yaptığını duyuyoruz. Aslında Multiwire katrak ile granit, mermer, andezit, bazalt gibi değişik taşların kesilebileceği ifade ediliyor. Bunun anlamı önümüzdeki yıllarda “Mermer Fabrikaları” yerine “Taş İşleme Fabrikaları” olacak. Yani bir fabrika aynı Makine ile isterse mermer, isterse granit kesebilecek! Cila makinalarında da değişik taş türlerini parlatabilecek kapasitede makinalar üretilmeye başlandı.

Peki Türkiye'deki doğal taş işleme makinaları imalatçıları, fabrikalar ne durumda? Özellikle volümlü plaka üretimi konusunda Türkiye'nin tercihi olan katrak üretimi konusunda artık İtalyan rakipleri ile arasındaki farkı kapatan makinacılarımız multiwire konusundaki gelişmelere seyircimi kalıyor?

Konuştuğum makine üreticisi dostlarım multiwire için hala bir “bekleyip görelim, gelişmelere göre hareket edelim” mantığı içindeler. Multiwire katrağın hala bir gelişim sürecinde olduğunu ve satın alma maliyetinin bu yüzden hala çok yüksek olduğunu belirtiyorlar. Ancak Multiwire maliyet olarak klasik katraklara göre çok daha pahalı olmaya devam edecek gibi görünüyor. Mermer fabrikaları için ilk yatırım maliyeti açısından bakılacak olursa Multiwire hala cazip değil!

Aslında klasik katraklara göre multiwire katrakların çok önemli avantajları var. Bunların en başında blokların çok hızlı kesimi gelirken montaj aşamasında klasik katraklar gibi büyük temel maliyetlerin olmaması da önemli bir etken. Birde klasik katraklarda sakatlı taşlarda dağılma ihtimali Multiwire katraklara göre çok daha fazla. Multiwire konusunda firmaların AR-GE maliyetleri azaldıkça fiyatların aşağıya çekilmesi klasik katraklar ile multiwire katraklar arasında çok ciddi bir pazar kavgası olacağı anlamına geliyor. Bu arada İtalyan makinacıların artık klasik katrak üretme konusunda sona geldiği, bundan sonraki süreçte Multiwire katrakları pazarlamaya çalışacakları da ortada. Klasik katrak üretiminde bir kalite çizgisi oluşan Türk makinacılar dünya genelinde hala klasik katraklar ile üretimi benimseyen ülkelerin tercihi olarak kalabilir. Bu tavırda Türk mermer işletmelerinin yatırımlarındaki tercihi de belirleyici olacaktır.

Bu konuda makina üreticisi dostlarımıza küçük bir hatırlatma yapalım: İzlenecek yol konusunda çok belirleyici bir karar vermenizi gerektirecek bir yere gelmek üzeresiniz. Stratejik yol haritanızı temeline taş koyun ki sağlam olsun!