Doğal taş sektöründe devrim niteliğinde yatırım: MİTRA

Doğal taş sektöründe devrim niteliğinde yatırım: MİTRA

Tamamı 2021 teknolojisiyle geliştirilmiş İtalyan Simec markalı makineler ile donatılan, alanında ezber bozan bir yatırım... Mitra Mermer. Ahmet Güldiker ve Selçuk Çolak'ın “Doğal taş sektörüne yüksek katma değer sağlamak” hedefiyle yola çıkarak Dilovası OSB 'de kurdukları fabrikalarında doğal taşlar, yüksek İtalyan teknolojisi ile büyük bir titizlikle işleniyor. “İtalyanların makineleri ile onlardan çok daha kaliteli üretim gerçekleştireceğiz” diyen firma ortaklarından Ahmet Güldiker, “Doğal taş sektöründeki firmalarımızın karşılaştığı sorunların farkındaydık. Hem rezerv hem de çeşitlilik bakımından zengin olup, 'İtalyanların' gölgesinde kalmak üzücü bir durum. Günümüzde
daha da çekişmeli geçen rekabet ortamında mücadeleyi kazanmak adına hem yüksek teknolojiye hem de nitelikli iş gücüne yatırım yapmaya karar verdik. Fabrikamız gelişmiş teknoloji ve uluslararası
standartların üzerinde bir üretim bandına sahip. Tesisimizdeki makinelerimizin hepsi, 2021 teknolojisiyle geliştirilmiş İtalyan Simec markasıdır. İtalyanların makineleri ile onlardan çok daha kaliteli üretim gerçekleştireceğiz. Bunu da yapmış olduğumuz çalışmalarla test edip, kanıtladık” diyor.

Ticaret alanı
Kapalı alanı 14 bin 800 m² 'ye sahip, toplam 15 bin 200 metrekare alana kurulu bir fabrika burası. Sabiha Gökçen'e 20, İstanbul havalimanına 45, Gebze limanlarına 20 dakika mesafede olması nedeniyle fabrika için özellikle Dilovası OSB tercih edilmiş. Yüksek kaliteli üretim merkezi olan Mitra aynı zamanda 365 gün açık bir fuar alanı gibi. Fabrikaya gelenlerin Türkiye'de kesilen taşları bulabilecekleri, ocak sahipleriyle satıcıların ve nihai tüketicinin bir araya gelip ticaretlerini de yapabilecekleri bir yer. Ayrıca firmalar, tesis içerisinde bulunan ofislerde ya da kafeteryada müşterilerini ağırlayabilecek, günlük üretim takibi ve pazarlama işlemlerini de gerçekleştirebilecekler.
 

2. etap makine yatırımı
Fabrikada 2 katrak makinesi, 2 fırın epoksi hattı ve cila hattıyla, günlük yaklaşık 1.000 m² üretim yapılıyor. Siparişleri verilen 2. etap makinelerin gelmesiyle birlikte ise 2022 yılı sonuna kadar 6 katrak ile günlük  3.000 m²'lik üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

Mitra’da üretim süreci
*Sağlamlık kontrolünden geçirilen bloklara; sarma,
bohçalama, vakumlama, blok güçlendirme işlemi
uygulanıyor.
*Güçlendirme işleminin ardından blok katrak
makinesine alınıyor ve müşterinin talebine göre
kesim ölçüsü belirlenerek, kesim işlemi gerçekleşiyor.
*Levha haline gelen bloklar fırınlarda kurutularak
ön yüzeyine epoksi, arka yüzeyine epoksi ve file
uygulamasından geçiriliyor. Burada taşın ön yüzeyine
honlama ve fırçalama işlemleri uygulanıyor. Böylece
taşın epoksi dolgudan önce yüzeyi tamamen kirden
ve tozdan arındırılıyor.
*Epoksi uygulamasından sonra ürün, minumum 24
saat bekleme ünitesinde (kürlenme alanı) kalıyor.
Daha sonrasında 12 kafalı honlama makinesinde
yüzey honlama işlemi yapılıyor.

*Honlamadan sonra çıkabilecek çatlaklar, boşluklar
için hızlı bir şekilde ultra viyole dolgu işlemi
uygulanıyor ve taş 18 kafalı cila makinesine veriliyor.
Burada cilalanan taş, tamamen gözeneklerinden
kurtarılıyor. Yüksek parlama kabiliyetinde cilalanması
sağlanıyor.
*Taşın cilalanmış olan yüzeyine Wax uygulamasıyla,
koruyucu kimyasal uygulanıyor.
*Üretim işlemi tamamlanan taşın karanlık odada,
yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çekiliyor. En-boy ve
metrekare hesaplamaları yapılıyor. (Fotoğraflar talep
edildiği takdirde müşteriye mail olarak gönderiliyor)
*Fotoğraflandıktan sonra ürünler; üretim tarihi ve
saati, blok numarası, üretim ölçümleri gibi tüm
detaylı bilgileriyle barkodlanarak, ambajlanmaya
sevk ediliyor.
*Ayrıca projeye sunulacak bir taş ise, bitmiş lehvaya
ebatlama işlemi uygulanıyor.

Büyüme stratejisini yenilikçi teknolojiler, Ar-Ge ve inovasyon üzerine kuran Mitra, doğal taş sektöründe muhteşem bir işe imza atmış. En son teknoloji ile donatılan tesislerinin kapılarının herkese açık olduğunu belirten Ahmet Güldiker son olarak şunları söylüyor: “Sektör büyük bir dönüşüme doğru gidiyor. Küresel rekabet ortamında firmaların sürekli bir yenilik ve gelişim içinde olmaları gerekiyor. Yapmış olduğumuz ileriye dönük yatırımımız ile de sektörümüze büyük değer katacağımıza inancımız sonsuzdur.”