Düz Alın Pah Cilada Dikey Makine Farkı ve Avantajları

DÜZ ALIN PAH CİLADA DİKEY MAKİNE FARKI VE AVANTAJLARI

Doğaltaş endüstrisinin tezgah, denizlik, süpürgelik, fuga vb. uygulamaları için vazgeçilmez olan düz alın pah cila makinelerinin son yıllarda ülkemizde yaygınlaşan dikey tipi, yatay tip makinelere göre kayda değer operasyonel kolaylıklar sunmaktadır. .

Yatay tip alın pah cila makinelerinde şerit veya levhalar role masa üzerine yatırılarak makineye beslenirken, dikey tip makinelerde şerit veya levhalar normalde taşındığı şekilde alnı üzerine yatırılarak dikey vaziyette yine bir role masa üzerinden makineye verilmektedir. Bu operasyonel kolaylık, özellikle kırılgan taşlar için çok büyük bir avantaj sağlarken, fire oranının azaltılmasında da etkendir.

Dikey tip makinelerde, taşlar, şerit kalınlığına göre açıklığı ayarlanabilen dikey baskı sistemi ile yine dikey konveyör bir bant vasıtası ile yatay roleler üzerinde ilerler. Baskı sisteminde kullanılan özel roleler taşı oblik olarak iki açıda banda iterek, herhangi bir oynama olasılığını ortadan kaldırır. Bu özellik sayesinde eni 4.5 cm genişliğinde dar şeritten (sıva dibi vb.), 180 cm ve üzeri yüksekliğindeki tezgahın kenarına kadar alın pah cila operasyonu yüksek kalite ile gerçekleştirilebilir.

Makinenin tasarımı gereği, pah cila motorları ve diğer mekanik gruplar dikey olarak çalıştığından, yatay tip makinelere göre yerden ciddi bir tasarruf sağlar. Dolayısı ile yer açısından kompakt makine ihtiyacı olan atelyeler için son derece uygundur. Role masaları ile standart konfigürasyonda bir dikey makine 1.4 metre yükseklik x 1.2 metre genişlik x 5 metre boyun içine girer. Kompakt makinedir, forklift ile yekpare halde konteynır veya kamyondan indirilip, teraziye alınır ve kurulur.

Dikey tip makinelerde, cila motorları direkt taşın altından çalıştığından, makinede su izolasyonunun mükemmel olması şarttır. Makinelerde, zamanla kolaylıkla aşınan lastik körük sisteminden ziyade kendinden giderli özel mekanik labirent kaplinler kullanılarak gerçekleştirilen izolasyon tercih edilmelidir.

Dikey tip makinelerdeki cila motoru sayısı çalışılacak olan taş ve kapasiteye göre değişebilir. Örneğin mermer için beş veya altı kafa yeterli olabilirken, granit ve yapay taş için minimum yedi kafa optimum kapasitede bir üretim için gereklidir. Kenarı sehimli şeritlerin kalibrasyonu için ilk cila kafasının gerektiğinde elmas takım ile donatılabilir olması tavsiye edilir bir özelliktir.

 
 

Dikey tip makinelerde pah kafa sayısı yine üretim kapasitesine göre bir, iki veya üç kafa seçilebilir. Marmomeccanica firmasının üretmiş olduğu LCV tip dikey alın pah cila makinelerinde kullanılabilen özel bir takım sayesinde pah ve cilası 7 mm ye kadar tek kafada tek takımla açılabilir. Normalde yatay tip makinelerde 3 veya 4 kafa ile gerçekleştirilen işlemi tek kafada tek takımla yaptığından elektrikten, sudan ve makineden tasarruf sağlar ve 4 kafa ile gerçekleştirilen pahtan daha kaliteli sonuç vermektedir.

 
 

Makine girişine ve çıkışına opsiyonel olarak testere kafası eklenebilir. Dikey ve yatay eksenlerde hassas olarak pozisyonlanabilen ve 0-90° arası döndürülebilen bu testereler ile damlalık açma, kalınlık kalibrasyon 45° gönye kesim ve fuga açma gibi operasyonlar gerçekleştirilebilir. İki testere kafasını biri yatayda biri dikeyde olacak şekilde çalıştırarak dış cephe kaplama taşları ve mutfak tezgahlarında sıklıkla kullanılan L kesim veya kurtağzı açma operasyonları tek seferde hassas bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Dikey tip makinelere eklenebilen PLC opsiyonu pah ve cila motorlarının belli aralık ve zamanlarda çalışmasına olanak sağlarken, dörtgen olmayan parçaların çalışılması, kaydırmazlık bandı ve belirli bölgelerde belirli kafaların çalışmasını mümkün kılmaktadır.

LCV model dikey alın pah cila makinelerinde kullanılan kontrol sistemi standart elektromekaniktir. Bu, makinenin herhangi bir operatör tarafından özel bir eğitim almasına gerek kalmadan kullanılmasını sağlarken, bakım müdahalesini de kolaylaştırmaktadır. Pnömatik ve elektrik sistemlerde kullanılan parçalar standarttır.

Dikey tip alın pah cila makinelerinin kompakt tasarımı, atık suyun çalışma sahasına yayılmadan makine haznesine toplanmasını ve buradan bir valf çıkışı ile uygun yere taşınmasına olanak sağlar. Bu sayede çalışma sahası kuru ve temiz kalır.

Alın pah cila operasyonunun dikey çalışılması taşın kırılmasını ciddi bir şekilde önlerken, makinenin az yer kaplaması iş yönetiminde operasyonel kolaylık sağlamaktadır. Fuga, gönye ve kurtağzı açma operasyonlarının da aynı makine ile gerçekleştirilebiliyor olması projeye yönelik çalışan firmalar için dikey çalışma metodunu cazip hale getirmektedir.